HSA-SF je osnovana 1995. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a osnovala ju je grupa ambicioznih i upornih studenata. Djeluje na području Republike Hrvatske, s prvenstvenim ciljem izvannastavnog okupljanja studenata koji dijele zajedničke interese. Ostali ciljevi udruge su: uspostavljanje čvrstih veza između sveučilišta i gospodarstva te raznih tvrtki i njihovih predstavništva, bolje informiranje i povezivanje studenata međusobno te s ostalim tijelima sveučilišne uprave, organiziranje raznih sportskih susreta i putovanja te mnogih drugih aktivnosti.

Pri osnutku 1995. godine, udruga je imala svoja predstavništva u Zagrebu – Fakultet strojarstva i brodogradnje; u Splitu – Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje; u Slavonskom Brodu – Fakultet strojarstva i u Rijeci – Tehnički fakultet. Slijedom okolnosti, odlaskom diplomiranih članova te nezainteresiranošću i neorganiziranošću novih studenata i pojavljivanjem drugih udruga, u razdoblju od 2000. do 2003. godine, udruga je nakratko prestala sa svojim radom. Danas HSA-SF djeluje kao neprofitabilna, nezavisna i nevladina udruga koja okuplja 40-ak članova s Fakulteta strojarstva i brodogradnje sa zajedničkim interesom za automobilizam, a rezultat toga su dva kapitalna projekta: prva hrvatska momčad Formule student FSB Racing team te FSB Karting kup.

U svom dosadašnjem radu, HSA-SF se može pohvaliti mnogim uspješnim projektima izvedenim samostalno ili u suradnji s drugim udrugama i organizacijama. Neki od tih projekata su:

  • 1. Kongres studenata strojarstva Hrvatske – studeni 1996.
  • 2. Kongres studenata strojarstva Hrvatske – studeni 1997.
  • Europski kongres studenata tehničkih fakulteta – 1998.
  • jedrenje i ronjenje po Jadranu – 2000.
  • razne stručne i turističke ekskurzije i posjeti ( Rio de Janeiro, München, Graz, Rim, Frankfurt, Beč…)
  • Career Day (FSB) – 2003. – 2008.
  • Smotra sveučilišta (Zagreb) – 2005. – 2008.
  • FSB Racing team – 2006. – danas
  • FSB Karting kup – 2005. – danas

 

Također, HSA-SF vrlo blisko surađuje s ostalim udrugama na FSB-u poput HUSZ (Hrvatska udruga studenata zrakoplovstva) i HUSB (Hrvatska udruga studenata brodogradnje), SUI 3 (Studentska udruga I3) sa samom podružnicom Studentskog zbora na fakultetu i nekim udrugama s drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iz navedenog se može zaključiti da je HSA-SF imala vrlo raznoliku, radnu i hvale vrijednu prošlost, a nadamo se da ćemo vlastitim radom i znanjem imati priliku učiniti je još boljom i kvalitetnijom.