Formula Student je natjecanje studenata tehničkih fakulteta u osmišljavanju, konstruiranju i izradi bolida jednosjeda prema pravilima natjecanja. Cijelo je natjecanje koncipirano tako da potiče inovativnost i razvijanje sposobnosti studenata da teoriju naučenu na fakultetu primjenjuju u praksi.

Ocjenjivanje se dijeli na statički i dinamički dio.

Statički testovi obuhvaćaju prezentaciju vozila, objašnjenje same konstrukcije vozila, obrazloženje cijene vozila po pojedinim dijelovima i tehnologijama izrade i poslovni plan.

U dinamičkim se testiranjima boduje slalom, bočno ubrzanje, akceleracija, utrka izdržljivosti i potrošnja goriva.

Gotovi bolidi moraju proći tehnički pregled kako bi se osigurali minimumi sigurnosti na dinamičkim testiranjima. Tehnički pregled obavljaju ljudi koji se aktivno bave automoto sportom dugi niz godina bilo kroz F1, WRC, ili DTM.

Naglasak natjecanja nije na vožnji i utrkivanju, već pokazivanju inovativnosti pri izradi i primjeni teoretskih znanja stečenih tokom studija u praktičnom okruženju. Jedan od najvažnijih dijelova projekta o kojima tim mora voditi brigu su financije gdje članovi pokazuju marketinške i menadžerske sposobnosti jer cijeli projekt financiraju sponzori i donatori.

Prvo natjecanje je održano početkom 1980-ih u SAD-u, a kasnije se proširilo na cijeli svijet. Danas se ovo natjecanje održava u preko 20 zemalja. U Europi se neka od većih natjecanja održavaju u Engleskoj, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj i Španjolskoj. Organizatori natjecanja su velike udruženja (iMeche-Engleska, SAE-SAD, VDI-Njemačka, itd.) koja okupljaju inženjere iz industrije i raznih grana automoto sporta (F1, WTCC, DTM i sl.). Natjecanja su međunarodnog tipa, stoga na natjecanjima sudjeluje i do 100 timova iz cijelog svijeta.

Formula student logo